01
Юли-2012

София Прайд премина успешно за пета поредна година

Юбилейното шествие се отличаваше с повече участници, по-централен маршрут и по-широка подкрепа от всякога

Тазгодишното шествие за равенство и приемане на всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация и полова идентичност, се състоя в столицата вчера. Акценти в политическата платформа на прайда бяха законодателните промени в Наказателния кодекс, касаещи престъпленията от омраза срещу нехетеросексуалните българи, и адекватното третиране на тези престъпления от полицията, прокуратурата и съда.

Около 1500 души взеха участие в най-мащабното правозащитно събитие в България, развявайки знамена с цветовете на дъгата и издигайки лозунги, призоваващи за край на омразата. Сред тях бяха политици, дипломати, правозащитни организации и много хетеросексуални хора, дошли да подкрепят своите ЛГБТ приятели и близки в борбата им за уважение и приемане.

Приветствени речи изнесоха членът на националния съвет на ПП Зелените Кристина Димитрова, посланикът на Великобритания Джонатан Алън, германският депутат Волкер Бек и други.

Тази година маршрутът беше по-дълъг и централен от всякога. Шествието премина покрай ключови за исканията на участниците институции, като Министерски съвет, Президенството и Народното събрания на Република България. Именно това са местата, където се решават наболелите проблеми на българските граждани, а борбата с хомофобията и дискриминацията трябва да бъде един от приоритетите в работата на властимащите.

Шествието завърши с концерт пред Паметника на съветската армия. Мария Илиева, Софи Маринова, Орлин Павлов, Поли Генова, Цветелина Чендова и група Voice of Boys пяха напълно безвъзмездно, защото подкрепят равенството и човешкото достойнство на всички хора. Недислав от момчешката група Voice of Boys приветства участниците в прайда с думите „Много се радваме, че сме тук. Искаме само да кажем, че любовта няма как да бъде скандална, никога по никакъв начин!“. Поли Генова, която спечели българската Евровизия миналата година, добави „Намирайте силата в себе си! Тя е вътре във вас“.

Тази година София Прайд за първи път беше излъчван на живо в Интернет. Прякото предаване е било гледано от близо 1100 уникални потребители от цялата страна. Това е огромен успех за мисията на прайда, защото една от целите му е да вдъхне кураж и гордост на хилядите ЛГБТ българи, които не могат или не смеят да се включат в него. Запис от предаването може да бъде видян на www.sofiapride.org/live.

За съжаление, часове след шествието организаторите научиха за нападение над един от участниците в района на метростанция „Опълченска“. 25-годишно момче е било повалено и бито с ритници от трима нападатели, които са си тръгнали спокойно от мястото на произшествието. „Молих им се да спрат. Аз съм с тежка форма на диабет и, докато ме ритаха, единствената ми мисъл бе да не ритнат помпата, закрепена с абокат на корема ми, или пък самия абокат“. Хора от преминаващи коли слезли и се разкрещели на нападателите. Пострадалият не желае да подава жалба в полицията, защото не вярва, че извършителите могат да бъдат намерени.

0

 харесвания / 0 коментари
Сподели тази публикация:

Архиви

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec